Aquaman: Mer enn bare en pratsom fiskevenn?
Aquaman, havets vokter, har evnen til å puste under vann, kommunisere med sjødyr og svømme i utrolige hastigheter. Men hvor realistiske er egentlig disse kreftene?
Ifølge marinbiolog Even kan fisk faktisk puste under vann gjennom gjeller. Dette er et passivt system der oksygenfattig blod passerer gjennom gjellene og absorberer oksygen fra vannet. Mennesker har derimot lunger, som er mer effektive til å ta opp oksygen fra luften. Aquaman ser ikke ut til å ha gjeller, så kanskje han puster gjennom huden som en frosk? Eller kanskje han har et unikt gjellesystem i sitt lange hår?
Når det gjelder svømmehastighet, er Aquaman i en klasse for seg. De raskeste olympiske svømmerne når en hastighet på 8 km/t, mens Aquaman kan svømme i hele 241 km/t i fire timer! Selv den raskeste fisken, seilfisken, når bare 109 km/t. Even påpeker at delfiner, som er sjøpattedyr, er mye smartere enn fisk og har til og med en form for identitet. De kjenner igjen hverandre ved å smake på hverandres urin – en noe uvanlig metode!
Fysiker Vidar forklarer at trykket i vann øker raskt med dybden. For hver 11. meter dobles trykket. Likevel er det ikke trykket i seg selv som er farlig for dykkere, men plutselige trykkendringer. Dykkesyke oppstår når nitrogenbobler dannes i blodet ved for rask oppstigning. For å unngå dette må dykkere gjøre oppstigningen gradvis og puste ut nitrogen på bestemte dybder.
Atlantis, Aquamans hjemby, ligger visstnok vest for Gibraltarstredet på 4000–5000 meters dyp. På slike dyp er det bekmørkt, så atlanterne må trolig produsere sitt eget lys, slik en del fisk gjør.
Vi gir Aquaman scoren 51. Han er kul, men ikke spesielt ekstraordinær eller praktisk, med mindre du er marinbiolog.
Legg igjen en kommentar