#17 – Captain Marvel – Energi og verdensromlevedyktige dyr

Kan noen virkelig skyte ren energi og overleve i verdensrommet? Captain Marvel, kjent fra Marvel-universet, fikk sine krefter gjennom en eksplosjon med den mystiske Tesseract-kuben og DNA-overføring fra romvesenet Kree. Hun kan fly i overlydshastighet, skyte energistråler og overleve i vakuum.

Energistrålene Captain Marvel skyter ligner mest på konsentrert elektromagnetisk stråling eller plasma. Utfordringen er energimengden – en energistråle med samme kraft som en atombombe ville krevd at hun spiste 50 milliarder smørbrød. Selv med evnen til å absorbere ekstern energi går ikke energiregnskapet opp.

Mikroskopiske bjørnedyr og hjuldyr demonstrerer at det faktisk er mulig å overleve i verdensrommet. Bjørnedyr tåler temperaturer fra -200°C til +150°C og kan overleve 10 dager i vakuum. Hjuldyr kan også tåle ekstreme forhold og har en spesiell evne til horisontal genoverføring – de kan utveksle DNA mellom individer, akkurat som Captain Marvel fikk overført Kree-DNA. Dette er svært uvanlig blant flercellede organismer.

Fysisk sett bryter Captain Marvels energimanipulasjon med termodynamikkens første lov om energibevaring. Alt som eksisterer er former for energi som kan omdannes til hverandre, men energi kan ikke skapes eller forsvinne. Å generere enorme energimengder fra ingenting er derfor umulig. Selv om universet som helhet faktisk mister energi over tid på grunn av utvidelsen, gjelder energibevaring fortsatt på mindre skala.

Vi gir Captain Marvel scoren 48/100. Selv om enkelte aspekter som DNA-overføring og overlevelse i rommet har rot i virkeligheten, gjør den urealistiske energimanipulasjonen og mangelen på forklaring på energikilden at vitenskapeligheten halter. Naturen viser seg igjen å overgå superhelter – bjørnedyr og hjuldyr er faktisk mer imponerende enn Captain Marvel når det gjelder å takle ekstreme forhold.

In:

Legg igjen en kommentar

Under Kappa nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få varlser om nye episoder og hendelser.


Kategorier


Søk etter innhold