Blue Beetle: En bille med futt i
Hva skjer når en tenåring får en mystisk, blå skarabé festet til ryggraden? I DCs nyeste film, «Blue Beetle», møter vi Jamie Reyes som får oppleve nettopp dette. Skarabéen gir ham en høyteknologisk drakt med en rekke krefter, inkludert evnen til å lage våpen, fly og se ekstradimensjonale objekter. Men drakten har også en egen personlighet som av og til tar over kontrollen.
I filmen ser vi at skarabéen beskytter Jamie ved å lage et energiskjold som deler en buss i to. Er dette mulig i virkeligheten? Overraskende nok er svaret ja, i hvert fall delvis. 99% av det synlige universet består av plasma, en varm suppe av elektroner og kjerner. Plasma kan styres av magneter og formes til et skjold. Faktisk har vi et lag av plasma i atmosfæren, ionosfæren, som blokkerer radiobølger.
Selv om vi ikke har sett biller skyte energistråler fra antennene, finnes det en bille, bombardierbillen, som kan skyte kokende væske fra bakenden. Denne billen blander kjemikalier som bygger opp temperatur og trykk, og bruker trykket til å sprute væsken mot byttedyr eller rovdyr.
En annen fascinerende egenskap ved Blue Beetles drakt er at den kan lage nye ting, som sverd og energikanoner, ut fra draktmaterialet. Dette er basert på ideen om «self-assembly», hvor mindre bestanddeler setter seg sammen til en større struktur. Naturen er ekspert på dette, for eksempel når cellene våre produserer organer som hjerte og hjerne. Innen fysikk og teknologi forskes det mye på å mestre «self-assembly», da det kan effektivisere produksjon og spare energi.
Vi gir Blue Beetle scoren 65 på kappaskalaen. Dette er en høy score, like bak Spider-Man. Selv om ikke alle superkreftene er like unike, er det fascinerende å se hvordan vitenskapen bak dem er mer plausibel enn man skulle tro.
Legg igjen en kommentar